Thursday, December 13, 2007

Menambat Unta

Kepada insan-insan yang sudi menegur blog saya yang agak sunyi sepi akhir-akhir ini, syukran jazilan. Terima kasih kerana sudi mengingatkan. Saya sendiri yang sedang mengalami cultural shocked ini pun kadang kala terlupa bahawa saya mempunyai sebuah laman blog yang harus sentiasa di'update' waktu demi waktu.

Ya, memang boleh dikatakan kejutan budaya. Saya terkejut dengan budaya pembelajaran yang tidak pernah saya lalui sebelum ini. Jika pada tahun lepas dan tahun sebelumnya, pada semester awal saya hanya perlu mengambil sekadar 5-6 subjek seperti yang menjadi ketentuan kuliah. Tetapi kali ini 8 subjek. Walaupun ada diantara mereka yang perlu mengambil lebih dari itu, tetapi yang pasti 8 subjek ini bakal menjadi budaya yang akan mengejutkan budaya-budaya yang saya telah biasakan sebelum ini.

Mengapa perlu terkejut dengan budaya ini?

Banyak perkara dan budaya yang berlainan dengan corak yang sebelumnya. Tahun ini saya berhadapan dengan subjek-subjek baru yang tidak pernah saya tergambar sebelum ini. Yang pasti, dalam sesuatu keadaan, gambaran (tasawwur) asas secara ijmaliy perlu dilakukan sejak dari awal agar seseorang itu tidak terkejut dan dapat bersedia dengan budaya yang baru.

Hal ini lazim terjadi kepada jemaah yang mengerjakan umrah dan haji. Sekiranya mereka pertama kali mengerjakan umrah atau haji di Makkah, pada awalnya mereka pasti terkejut kerana berhadapan dengan situasi dan lakaran budaya yang berlainan. Sebab itu sekiranya jika anda bertanya kepada orang yang sudah pertama kali pergi ke Makkah, pasti mereka mengharapkan trip umrah atau haji untuk kali yang kedua. Ini kerana mereka merasakan banyak perkara yang kurang sempurna dilakukan akibat daripada kejutan budaya dan masyarakat.

Kerana itu sesetengah orang menasihatkan agar pergi mengerjakan umrah terlebih dahulu sebelum mengerjakan haji, supaya kita dapat tasawwur (gambaran) tentang kota Makkah dan budayanya. Lagi pula jika musim haji ditambah dengan jutaan manusia yang dikumpul dengan kerenah dan budaya mereka yang tersendiri, memang sudah cukup untuk membuatkan jiwa terencat.

Tetapi tidaklah mengapa untuk yang mendapat seru haji lebih awal dari umrah. Sekurang-kurangnya mereka terlebih dahulu sudah memasuki kursus dan mendapat gambaran dari peserta dan orang yang telah dahulu pergi. Dan lebih dari itu, sekurang-kurangnya mereka itu lebih beruntung kerana dipilih untuk menjadi tetamu Allah s.w.t berbanding dengan mereka yang lansung tidak dijemput dan dipanggil untuk ke Tanah Suci Kota Makkah.

Hal sebegitu juga seolah-olah menjadi klise kepada kejutan budaya yang saya hadapi. Saya seharusnya mendapatkan gambaran awal tentang subjek bakal saya hadapi dari orang yang telah melaluinya. Itu barulah jalan yang terbaik. Tetapi perkara itu tidak saya lakukan, maka saya terpaksa menghadam kepayahannya dan terpaksa berhadapan dengan budaya baru yang saya masih belum bersedia dengannya.

Pada hakikatnya, itu bukanlah sebab untuk saya mengaku kalah. Saya perlu lebih bersedia, dan paling tidak pun ditambah lagi dengan doa-doa yang dikirimkan oleh para pembaca sekalian sudah cukup untuk membuatkan saya bersemangat semula untuk menghadami ilmu-ilmu baru yang mulai menepu ini. Saya juga terpaksa berhadapan dengan istilah-istilah baru yang lebih mencabar, lebih analitikal, lebih kritikal dan barangkali lebih 'basikal'.

1hb Januari 2008 nanti adalah tarikh pertama untuk menguji kefahaman dan ilmu saya. Saya perlu menguasai beberapa ilmu sebelum tarikh ujian itu sampai. Antaranya seperti subjek Khitobah [1/1/08], Psikologi [3/1/08], Falsafah Yunani [7/1/08], Mantiq (Logik) Moden [10/1/08], Tasawwuf [14/1/08], Tafsir [17/1/08], Perbandingan Agama [21/1/08] dan Feqh [24/1/08].

Sepanjang keberadaan saya di sini, perkara yang penting dan asas untuk menghadapi peperiksaan di Al-Azhar adalah senjata 'tawakkal'. Sepanjang pengalaman yang sedikit ini saya sering menyimpulkan bahawa sekuat mana kita bertawakkal, maka sekuat itulah kita akan berjaya melepasi peperiksaan di sini. Dan tawakkal itu pula tidak akan dinamakan dengan 'tawakkal' sekiranya ia tidak didahului dengan usaha seperti mana perlunya menambat unta dengan tali di tunggul kayu sebelum bertawakkal meninggalkannya.

Maka, apakah erti lulus dalam peperiksaan jika diri kosong dari ilmu?

*/ Selamat menyambut Hari Raya AidilAdha dan selamat menghadapi bulan peperiksaan....

No comments: