Monday, January 07, 2008

Kau Dan Aku - Sama

Bukan senang dapat menaip dalam keadan sibuk. Seperti orang yang berlari untuk finale pecut 100 meter, bukan senang untuk dia berhenti sebentar dan minum seteguk air. Ya, mencuri sebentar masa untuk menaip dalam keadaan berlalunya peperiksaan satu persatu. Masih berbaki 5 subjek di hadapan ini serasa saya.

Siang tadi selesai sudah saya duduki antara salah satu subjek yang rasanya agak sukar bagi semester ini. Buktinya, beberapa tajuk tidak dapat dihabiskan. Anaxagoras, Leucippus, Xenophanes dan beberapa nama lagi adalah antara tajuk yang saya tak sempat baca di Mesjid Al-Azhar pagi tadi. Saya berangan semalam kiranya kalau dapat membaca sekilas lalu antara bingkis-bingkis cahaya matahari dan sejuk pagi di rawaq mesjid, namun terpaksa juga ditutup kitab falsafah Yunani itu tanpa memerhati beberapa tajuk, terutamanya tentang falsafah-falsafah dari sekolah Elea.

Tetapi rezeki Tuhan, siapalah yang dapat meramalnya. Hanya soalan-soalan yang ditanya sekitar zaman golongan para sophist dan zaman-zaman selepasnya sehinggalah yang terakhir sekitar teori pertengahan (ausat) oleh Aristotle. Huh, al-hamdulillah, sebahagian pening-pening saya untuk semester ini sudah hilang!

Walaupun mantiq moden akan dilalui selepas ini, namun hakikatnya fikiran ini telah berada di hari-hari selepas peperiksaan nanti. Saya ada dua program utama pasca-imtihan. Rehlah ke Sinai dan program penulisan. Kalau ikut nafsu dan kelazatan seperti teori orang-orang sophist, saya akan memilih untuk ke Sinai. Boleh juga memanfaatkan Olympus kesayangan yang sudah lama tak beraksi. Namun ada tanggungjawab dari kem penulisan untuk dipikul di awal Februari nanti. Saya belum pasti lagi.

Untuk adik saya di Malaysia, saya ucapkan tahniah. 9A dalam PMR bukan suatu yang mudah. Saya pun tak merasa waktu duhulu. Namun perjalanan ini masih jauh. Nilai A nya itu hanya bagai sekelumit jika mahu dibandingkan dengan ujian-ujian yang akan ditempuhinya dalam kehidupan dewasa nanti. 'A' bukanlah yang terpenting, tetapi yang maha pentingnya adalah ilmu dan bagaimana ilmu itu dapat digunakan dalam kehidupan di hari kelak.

Sebab saya telah lalui zaman itu dengan rakan-rakan seangkatan yang lain. Berapa ramai rakan-rakan seperjuangan saya yang mampu peroleh berbakul-bakul A terutamanya dalam mata pelajaran berteraskan pendidikan Islam, namun sejauh mana terdidiknya akhlak kami dengan Islam? adakah akhlaknya seakan al-Quran atau akhlaknya seperti syaitan? bukan tugas saya untuk menghukum manusia, tetapi ia adalah pengajaran. Bukan hanya pengajaran untuk saya sahaja, atau adik saya sahaja, atau rakan-rakan saya sahaja, bahkan persoalan ini untuk semua yang pernah mengambil mata pelajaran pendidikan Islam dalam hidup mereka!

Sejauh manakah amali manusia itu mampu selari dengan teori keilmuan mereka selama ini? itu sesuatu yang amat berat dan paling berat dalam kehidupan manusia. Saya selalu terfikir dan merisaukan tentang perkara ini.

Dalam Al-Quran ada menyebut :

(Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya. Amat besar kebenciannya di sisi Allah - jika kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya)
as-Saff : 2 & 3

Akhlak adalah antara matlamat yang hakiki dalam persoalan mengapa seseorang manusia itu perlu beragama dan beriman. Sesungguhnya Nabi S.A.W diutuskan keatas seluruh ummat manusia untuk menyempurnakan kemuliaan akhlak. Akhlak ummah yang sempurna akan menjadikan bentuk agama Islam itu semakin cantik dan sempurna. Mengapa kita cukup berat untuk mendidik diri menjadi seorang yang sempurna (berakhlak mulia)?


No comments: